TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

Ostatni dzwonek na zgłoszenia do konkursu TikTok Ad Awards CE 2025! Termin upływa 24 września br.

Zgłoś kampanię

Jaka jest najmodniejsza dieta w 2021 roku? Too Good To Go rusza z akcją pod hasłem #DietaDlaPlanety

W tym roku najlepiej postawić na Dietę dla Planety. Doskonale wiedzą o tym Joanna Jabłczyńska, Zofia Zborowska, Daria Ładocha, Vienio, Jagna Niedzielska, Sylwia Majcher, Kasia Wągrowska, Gaja Kuroń i Piotrek Kucharski, którym bliski jest los Ziemi. Co robią, by dbając o siebie zadbać i o Planetę?
O autorze
2 min czytania 2021-02-02

To nie tylko modne, ale i skuteczne – Dieta dla Planety to nie tyle sposób odżywiania się, co styl życia, coraz chętniej stosowany przez polskie gwiazdy. W odróżnieniu od pozostałych filozofii żywieniowych, ta nie wiąże się z licznymi wyrzeczeniami, a stosowanie jej daje poczucie robienia czegoś dobrego. Joanna Jabłczyńska, Zofia Zborowska i Daria Ładocha to tylko niektóre z gwiazd, które przekonują, że stosując kilka prostych zasad Diety Dla Planety można i zadbać o siebie i odchudzić Planetę z kilogramów gazów cieplarnianych. Dzielą się nadwyżkami jedzenia, mrożą, skrupulatnie przygotowują listę zakupów, a zanim zdecydują się wyrzucić cokolwiek do kosza myślą, jaki negatywny wpływ może to mieć na środowisko. Dlatego w codziennym życiu skupiają się na przetwarzaniu resztek i właściwym przechowywaniu produktów, aby ograniczyć skalę marnowania.

#DIETADLAPLANETY – z czym to się je?

Podstawowym założeniem Diety dla Planety jest niemarnowanie jedzenia. Jak podaje raport „2021 Trends Report” agencji Baum + Whiteman, eksperta w dziedzinie doradztwa w branży żywnościowej, ten rok należy do walki z marnowaniem jedzenia, które co roku obciąża naszą planetę 12 000 000 ton gazów cieplarnianych. Czas zgubić zbędne kilogramy CO₂e!

Co najważniejsze, podejmując się Diety dla Planety nie musisz z niczego rezygnować. Możesz jeść wszystko na co masz ochotę. Wystarczy, że zastosujesz się do paru prostych zasad:

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj
  • dokonując codziennych wyborów zwrócisz uwagę na świadome planowanie zakupów,
  • postawisz na produkty lokalne
  • w razie nadwyżek przerobisz, podzielisz się lub uratujesz żywność.

Tym samym wypracujesz nawyki, które staną się Twoim nowym sposobem myślenia o odżywianiu się i pozwolą realnie wpłynąć na poprawę stanu środowiska, w którym żyjemy.

Jeżeli uratujesz choć jeden kilogram jedzenia przed wyrzuceniem, „odchudzisz”, czyli zaoszczędzisz Ziemi zbędnych 2,5 kg CO₂e – to ekwiwalent emisji CO₂ związany z produkcją jedzenia. Chcąc działać na rzecz naszej Planety podobnie jak Joanna Jabłczyńska możesz wybierać produkty lokalne, które są dostępne bez konieczności sprowadzania ich z zagranicy. W ten sposób eliminujesz konieczność transportu i potencjalne zanieczyszczenia środowiska, jakie się z tym wiążą. Tym samym zaopatrujesz się w produkty, których wytworzenie emituje najmniej gazów cieplarnianych.

Słuchaj podcastu NowyMarketing

Dobrą praktyką jest też planowanie posiłków z góry i maksymalnie wykorzystywanie wszystkich jadalnych części produktów. Doskonale o tym wie Jagna Niedzielska czy Sylwia Majcher, które od dawna żyją w duchu zero waste. Sylwia czasami pozwala sobie na odrobinę lenistwa w kuchni i korzysta ze wsparcia Pogromców Marnowania Jedzenia – aplikacji Too Good To Go. Znajduje się tam niesprzedane danego dnia jedzenie z lokalnych restauracji, sklepów czy kawiarni, które czeka na ratunek. Kupując „paczkę niespodziankę” za 1/3 jej ceny początkowej zapobiega się marnowaniu jedzenia i zaoszczędza CO₂e dla Planety. Od niedawna jej fanem został również Vienio, doceniający możliwość zakupu gotowych posiłków po atrakcyjnej cenie. Zaledwie jedna taka paczka dziennie, ratowana przez rok – to oszczędność emisji CO2e, odpowiadająca 10 wycieczkom samochodem na trasie Warszawa-Kraków.

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

Troska o klimat przez zminimalizowanie wyrzucanej żywności jest niezwykle ważnymi bardzo prostym krokiem, który każdy z nas może zrobić nie tylko dla siebie, ale i dla Planety.