TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

Ostatni dzwonek na zgłoszenia do konkursu TikTok Ad Awards CE 2025! Termin upływa 24 września br.

Zgłoś kampanię

Carlsberg przodkiem najwyższej jakości piwa

Laboratorium Carlsberga z okazji 140. rocznicy swojego istnienia odtworzyło piwo z oryginalnych drożdży pochodzących sprzed 133 lat! Jest to wyjątkowe wydarzenie w skali światowej.
O autorze
2 min czytania 2016-05-20

Stosując techniki  w stylu iście z „Jurassic Park” naukowcy i piwowarzy Carlsberga odtworzyli pierwsze na świecie piwo uwarzone z zastosowaniem czystych kultur drożdży opracowanych w Laboratorium Carlsberga w 1883 roku. Żywe komórki pierwszych czystych drożdży zachowały się w odnalezionej w piwnicach Carlsberga butelce piwa, w której przetrwały aż 133 lata! 

Po roku intensywnej pracy, stosując tradycyjne metody warzenia piwa oraz składniki o parametrach zbliżonych do tamtego okresu, po raz pierwszy w historii udało się odtworzyć recepturę i smak piwa, które w 1883 roku, w czasach naszych pra, pra dziadów, cieszyło podniebienia piwnych smakoszy!

Drożdże z Carlsberga zrewolucjonizowały świat piwa

Czyste drożdże opracowane dzięki metodzie profesora dr Emila Ch. Hansena  z Laboratorium firmy zostały nazwane na cześć Carlsberga saccharomyces carlsbergensis i rewolucjonizowały proces warzenia piwa na całym świecie. Piwo z ówczesnego browaru w Kopenhadze jest przodkiem większości lagerów istniejących obecnie na świecie, a czyste kultury drożdży zapoczątkowały trwającą do dziś tradycję najwyższej jakości piw jasnych pełnych. 

W dawnych czasach warzenie piwa było trudnym i żmudnym procesem, którego efekt nie zawsze był przewidywalny. Poważnym problem, z którym borykali się piwowarzy była tzw. „choroba piwa” (beer sickness). Była ona spowodowana głównie brakiem panowania nad procesem fermentacji drożdży. Przełom nastąpił w 1883 roku, kiedy w duńskim Laboratorium Carlsberg po raz pierwszy w historii uzyskano czyste drożdże saccharomyces carlsbergensis 

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

Od tej pory, dzięki wynalazkowi, którym Carlsberg podzielił się bezinteresownie ze światem w imię tworzenia i promowania złocistego trunku o wysokiej jakości, w procesie warzenia piwa uzyskiwano zawsze taki sam pożądany rezultat, czyli piwo najwyższej jakości. Bez wynalazku Carlsberga nie mielibyśmy piwa, które obecnie stanowi 90 procent światowego rynku – podkreśla brytyjski historyk piwa Martyn Cornell.

Butelki, w które rozlano piwo zostały wytworzone tak jak robiono to 140 lat temu. Powstały w Holmegaard, najstarszej hucie szkła, założonej w 1825 roku, która dostarcza butelki do Carlsberga od około 1850 roku. Z kolei grafikę na etykiecie przygotowano ręcznie, wygrawerowano w metalowych płytkach i wydrukowano używając starych maszyn drukarskich, tak aby dokładnie odwzorowała tą używaną w 1883 roku.  

Słuchaj podcastu NowyMarketing

140 lat odkryć w Laboratoriach Carlsberga 

Odtworzenie oryginalnego smaku piwa z dawnych czasów jest hołdem złożonym wieloletniej tradycji Laboratorium, podkreśleniem jego wkładu w historię piwa, a także pokazanie możliwości, jakie posiada ono obecnie. 

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

Prezes Fundacji Carlsberg oraz Rady Powierniczej Laboratorium Carlsberg, prof. Flemming Besenbacher powiedział: Pierwszy wysokiej jakości lager został ponownie uwarzony na cześć historycznych osiągnięć badawczych Laboratorium i jego obecnych możliwości. Laboratorium Carlsberg słynie z najbardziej niezwykłych wynalazków, począwszy od metody oczyszczania drożdży, po wprowadzenie skali pH, pojęcia struktury białek oraz scharakteryzowanie enzymów.

Laboratorium Carlsberg zostało utworzone w 1875 roku, aby wspierać naukowe zrozumienie dla procesu warzenia wysokiej jakości piwa, którego wielkim orędownikiem był J.C. Jacobsen – założyciel Browaru Carlsberg. 

Obecnie Laboratorium Carsberga (The Carlsberg Research Laboratory) jest częścią Fundacji Carlsberga, która odpowiada za jego finansowanie i zarządzanie.

Laboratorium prowadzi prace badawcze i naukowe w czterech obszarach: surowce do warzenia piwa, drożdże i fermentacja,  nowe składniki: m.in. badania nad wariantami chmielu i innych naturalnych składników do wykorzystania w napojach, technologia procesu warzenia: badania nad udoskonaleniem procesu i technologii warzenia piwa. 

Dzięki ścisłej współpracy ze strategicznymi partnerami, dialogowi  z wiodącymi uczelniami oraz naukowcami z całego świata, ambicją Carlsberga niezmiennie jest bycie jedną z najbardziej innowacyjnych firm piwnych na świecie.