Gotowanie z literaturą. Akademia Smaku Sokołów na II Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie

Tegoroczny Festiwal Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie zgromadził ponad 13 tysięcy osób. Oprócz licznych spotkań autorskich i wydarzeń kulturalnych, dużym zainteresowaniem festiwalowych gości cieszyły się również warsztaty kulinarne sokołowskiej Akademii Smaku - „Gotowanie z literaturą”.
O autorze
1 min czytania 2016-08-16

Warsztaty poprowadzili dwaj szefowie kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko i Łukasz Konik – we współpracy z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie. Wspólnie przygotowywali regionalne dania, oparte na tradycyjnych recepturach, których popularyzacją zajmują się członkinie Koła. Każdego dnia przygotowywana była inna potrawa, między innymi: bigos roztocki, leniuszki z gulaszem wieprzowym, tarciuch, pierogi pieczone po bodaczowsku, świeżonka podawana z domowym chlebem i smalcem. Festiwalowi goście mieli okazję nie tylko poznać smak regionalnej kuchni Roztocza i tajniki przygotowania poszczególnych dań, ale też czynnie uczestniczyli we wspólnym gotowaniu.

Idea Festiwalu Stolica Języka Polskiego – stojąca w opozycji do codziennego pośpiechu i wielkomiejskiego zgiełku – doskonale łączy się z wartościami promowanymi przez Akademię Smaku Sokołów. Nieśpieszne odkrywanie nowych smaków, korzystanie z wysokiej jakości produktów, czerpanie przyjemności z każdego posiłku – to filary działalności sokołowskiej Akademii Smaku. 

Więcej o aktywności Akademii Smaku Sokołów na stronie www.smakidobregozycia.pl

Relacja wideo z warsztatów „Gotowanie z literaturą” na stronie: www.youtube.pl.

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj