Za nami Dzień Babci i Dziadka. Życzenia złożone, prezenty wręczone, branża szykuje się na kolejne okazje, które można wykorzystać w działaniu marki. Wróćmy jednak jeszcze na chwilę do jednej z akcji przygotowanej przez markę Tygryski, która do wyboru smaków produktów zaprosiła słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
Finalnie uczestnicy wybrali smaki: paprykowy, serowy oraz solony karmel. Dodatkowo, z myślą o seniorach, produkty wzbogacono błonnikiem pokarmowym, rekomendowanym w ich diecie (jako jedyne w Polsce są bezglutenowe, mimo że zawierają błonnik). Opakowania mają także większą gramaturę z myślą o tym, by podzielić się produktem.
Zobacz również
Na jakie smaki postawili, ile osób brało udział w badaniu? Zapytaliśmy o to Gabrielę Antczak, dyrektor marketingu w TBM.
Jak narodził się pomysł do zaangażowania słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w pracy nad produktem?
Zdanie osób, które bezpośrednio korzystają z produktu jest dla nas najważniejsze. Każdą nowość w Tygryskach wprowadzamy, wspierając się badaniami poprzez m.in. ślepe testy, „podkręcamy” wówczas jakość, zmieniamy nieco smak, tak, jak życzą sobie tego konsumenci. W przypadku Tygrysków GOLD mieliśmy nową sytuację, ponieważ nie mamy na co dzień kontaktu z adresatami. To dla nas nowa grupa odbiorców. Zastanawiając się nad możliwie prostym, a skutecznym rozwiązaniem, pozwalającym nam zapytać konsumentów o szczerą opinię na temat proponowanych produktów, pozytywnie oceniliśmy szansę, jaką dają Uniwersytety Trzeciego Wieku, skupiające seniorów aktywnych, ciekawych świata, odważnych, a zatem również otwartych na nowe doświadczenia, jakim, jak się okazało, było również badanie oceniające smak nowych produktów.
#NMPoleca: Jak piękny design zwiększa konwersję w e-commerce? Tips & Tricks od IdoSell
Słuchacze z jakiego miasta brali udział w wymyślaniu smaków?
Korzystaliśmy ze wsparcia różnych Uniwersytetów, m.in z najbliższego siedzibie firmy, czyli z Ostrowca Świętokrzyskiego.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Ile trwały badania i ile osób wzięło w nich udział?
Badania przeprowadzane były podczas zajęć seniorów. Były przeprowadzone metodą ślepych testów, więc trwały, w zależności od grupy, tyle, ile potrzeba na spróbowanie kilku wariantów i ich ocenę w ankiecie. Nie jest to normowany czas. Natomiast, ponieważ badania były prowadzone w różnych grupach, łączny czas trwania całości procesu badawczego to dwa tygodnie. W badaniu udział wzięło ok. 100 osób.
Jakie jeszcze smaki były rozważane?
Ten zakres pozwolę sobie pozostawić tajemnicą. Mamy bowiem w zanadrzu jeszcze wiele niespodzianek smakowych, które również doskonale wypadły podczas badania i czekają na swoją kolej do wdrożenia na rynek. Mogę jedynie powiedzieć, że smaków było o kilka więcej, niż finalnie wdrożonych, jakimi są: papryka, ser i solony karmel.
PS Zawód po 50-tce, czyli walka z rozczarowaniem na rynku pracy. Kampania wspierająca pokolenie 50+ od OLX Praca
OLX Praca prezentuje kampanię „Zawód po 50-tce”, w której promuje pozycję silversów na rynku pracy.
PS2 „Boomer is OK”, czyli singapurska agencja AIC w kampanii społecznej walczy z ageizmem
„Przebij szklany sufit” – nawołują organizatorzy kampanii społecznej w Singapurze osoby starsze. Działania mają na celu wyrażenie sprzeciwu wobec ageizmowi i aktywizację seniorów.