Jak Tygryski angażują słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w tworzenie nowych produktów [WYWIAD]

Jak Tygryski angażują słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w tworzenie nowych produktów [WYWIAD]
Tygryski stworzyły nowe smaki przekąsek, w wyborze których udział brali seniorzy uczęszczający na Uniwersytet Trzeciego Wieku. Skąd wziął się pomysł na taką akcję? M.in. o to zapytaliśmy Gabrielę Antczak, dyrektor marketingu w TBM.
O autorze
2 min czytania 2024-01-23

Za nami Dzień Babci i Dziadka. Życzenia złożone, prezenty wręczone, branża szykuje się na kolejne okazje, które można wykorzystać w działaniu marki. Wróćmy jednak jeszcze na chwilę do jednej z akcji przygotowanej przez markę Tygryski, która do wyboru smaków produktów zaprosiła słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku.

Finalnie uczestnicy wybrali smaki: paprykowy, serowy oraz solony karmel. Dodatkowo, z myślą o seniorach, produkty wzbogacono błonnikiem pokarmowym, rekomendowanym w ich diecie (jako jedyne w Polsce są bezglutenowe, mimo że zawierają błonnik). Opakowania mają także większą gramaturę z myślą o tym, by podzielić się produktem.

Na jakie smaki postawili, ile osób brało udział w badaniu? Zapytaliśmy o to Gabrielę Antczak, dyrektor marketingu w TBM.

LinkedIn logo
Dziękujemy 90 000 fanom na LinkedInie. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

Jak narodził się pomysł do zaangażowania słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w pracy nad produktem?

Zdanie osób, które bezpośrednio korzystają z produktu jest dla nas najważniejsze. Każdą nowość w Tygryskach wprowadzamy, wspierając się badaniami poprzez m.in. ślepe testy, „podkręcamy” wówczas jakość, zmieniamy nieco smak, tak, jak życzą sobie tego konsumenci. W przypadku Tygrysków GOLD mieliśmy nową sytuację, ponieważ nie mamy na co dzień kontaktu z adresatami. To dla nas nowa grupa odbiorców. Zastanawiając się nad możliwie prostym, a skutecznym rozwiązaniem, pozwalającym nam zapytać konsumentów o szczerą opinię na temat proponowanych produktów, pozytywnie oceniliśmy szansę, jaką dają Uniwersytety Trzeciego Wieku, skupiające seniorów aktywnych, ciekawych świata, odważnych, a zatem również otwartych na nowe doświadczenia, jakim, jak się okazało, było również badanie oceniające smak nowych produktów. 

Słuchacze z jakiego miasta brali udział w wymyślaniu smaków?

Korzystaliśmy ze wsparcia różnych Uniwersytetów, m.in z najbliższego siedzibie firmy, czyli z Ostrowca Świętokrzyskiego. 

Słuchaj podcastu NowyMarketing

Ile trwały badania i ile osób wzięło w nich udział?

Badania przeprowadzane były podczas zajęć seniorów. Były przeprowadzone metodą ślepych testów, więc trwały, w zależności od grupy, tyle, ile potrzeba na spróbowanie kilku wariantów i ich ocenę w ankiecie. Nie jest to normowany czas. Natomiast, ponieważ badania były prowadzone w różnych grupach, łączny czas trwania całości procesu badawczego to dwa tygodnie. W badaniu udział wzięło ok. 100 osób.

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

Jakie jeszcze smaki były rozważane?

Ten zakres pozwolę sobie pozostawić tajemnicą. Mamy bowiem w zanadrzu jeszcze wiele niespodzianek smakowych, które również doskonale wypadły podczas badania i czekają na swoją kolej do wdrożenia na rynek. Mogę jedynie powiedzieć, że smaków było o kilka więcej, niż finalnie wdrożonych, jakimi są: papryka, ser i solony karmel. 

PS Zawód po 50-tce, czyli walka z rozczarowaniem na rynku pracy. Kampania wspierająca pokolenie 50+ od OLX Praca

OLX Praca prezentuje kampanię „Zawód po 50-tce”, w której promuje pozycję silversów na rynku pracy.

PS2 „Boomer is OK”, czyli singapurska agencja AIC w kampanii społecznej walczy z ageizmem

„Przebij szklany sufit” – nawołują organizatorzy kampanii społecznej w Singapurze osoby starsze. Działania mają na celu wyrażenie sprzeciwu wobec ageizmowi i aktywizację seniorów.