KE: Produkty spożywcze sprzedawane w UE różnią się składem

KE: Produkty spożywcze sprzedawane w UE różnią się składem
Komisja Europejska postanowiła zbadać składy tych samych produktów spożywczych dostępnych na różnych rynkach. Okazało się, że niektórzy producenci oferują zupełnie inną jakość towarów w zależności od kraju, mimo tego samego opakowania.
O autorze
1 min czytania 2019-06-25

W październiku 2018 roku UOKiK postanowił porównać jakość produktów oferowanych konsumentom z Polski i Europy Zachodniej. Okazało się, że niektóre produkty na rynku polskim były gorszej jakości niż te na rynku niemieckim – np. chipsy, które u nas smażone są na oleju palmowym, w Niemczech w składzie mają olej słonecznikowy. 

Teraz podobne badanie przeprowadziło Wspólne Centrum Badawcze działające w ramach KE, które oceniło 128 różnych produktów spożywczych pochodzących z 19 państw członkowskich Unii Europejskiej. Okazało się, że zaledwie 23% produktów miało identyczną przednią część opakowania i taki sam skład, natomiast 27% towarów posiadało na etykiecie informację o możliwości występowania innego składu w zależności od kraju.

Co ciekawe, 9% produktów, posiadających takie same opakowania, miało zupełnie inny skład w poszczególnych państwach. Z kolei 22% artykułów miało podobną przednią część etykiety, lecz również różniły się pod względem składu.

Warto nadmienić, że w połowie kwietnia br. Parlament Europejski zatwierdził przepisy, zgodnie z którymi produkty sprzedawane pod tą samą marką i w takim samym opakowaniu powinny mieć jednakowy skład. Co istotne, nowe przepisy uwzględniają pewne wyjątki, takie jak wykorzystywanie lokalnych owoców lub warzyw, lecz informacja o tym musi się znaleźć na opakowaniu.

LinkedIn logo
Dziękujemy 90 000 fanom na LinkedInie. Jesteś tam z nami?
Obserwuj