16 września będziemy wspólnie odkrywać miejskie DNA: odczytywać znaki, nazywać emocje, patrzeć w przyszłość i tworzyć portret mieszkańców 700-letniego Lublina – zapowiadają.
Jaki jest współczesny Lublin? Co go kształtuje? Co oznacza #niefiltrowany Lublin? – zapytaliśmy samych mieszkańców.
Zobacz również
– Jubileusz 700-lecia Lublina to niezwykły moment dla całej naszej społeczności. Staramy się nie tylko lepiej poznać naszą historię, lecz również zaplanować przyszłość i czerpać z bogactwa naszego regionu. Chcemy, aby Lublin i Lubelszczyzna z jej lokalnymi wyrobami stały się dla Polski tym, czym jest Toskania dla Włoch. Kluczowym motywem tej strategii jest Lublin jako miejsce spotkań, otwarty i gościnny, przyciągający niezwykłą atmosferą oraz nowoczesną ofertą, która nawiązuje do pięknej historii i tradycji 700-letniego miasta – mówi Krzysztof Komorski, zastępca prezydenta ds. kultury, sportu i relacji zewnętrznych.
Lublin jest wielokulturowy; jest miastem studentów; jest zielony. Tu się fajnie żyje! Jego mieszkańcy są tolerancyjni, ambitni, otwarci – to najczęściej powtarzane określenia podczas sondy. Czy są prawdziwe? Okaże się 16 września podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Odkrywanie prawdziwego, #niefiltrowanego DNA Lublina będzie jego motywem przewodnim.
– Lubelskie Święto Młodego Cydru co roku ściąga do miasta regionalne marki, pokazując, że to w nich może tkwić siła regionu i potencjał na przyszłość. To idealny przykład na współpracę lokalnej społeczności z lubelskimi firmami i organizacjami pozarządowymi. Dzięki takim wydarzeniom Lubelszczyzna coraz silniej kojarzy się z pozytywną energią, aktywnością i czerpaniem radości z życia. Tak postrzegają ją nie tylko mieszkańcy, lecz również turyści, których z każdym rokiem przyjeżdża tu coraz więcej, zwabionych unikalnością naszego regionu – mówi Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego.
#PolecajkiNM cz. 32: czego szukaliśmy w Google’u, Kryzysometr 2024/25, rynek dóbr luksusowych w Polsce
I znów mamy wspólnie co świętować
– Produkt regionalny tworzy bogactwo regionu tylko wtedy, gdy staje się unikalnym specjałem. Przyjmując imię Cydr Lubelski związaliśmy się z Lublinem, zobowiązując się do stworzenia najlepszego z możliwych cydrów – podkreśla Robert Ogór, prezes AMBRA S.A., producenta Cydru Lubelskiego. – Bo dobry produkt regionalny łączy w sobie miejsce pochodzenia ze sposobem produkcji. Miejsce to Lubelszczyzna i jej owocowe bogactwo. Sposób to receptura, która potrafi sprostać wyzwaniu wydobycia z jabłek tego, co najlepsze. W największym światowym konkursie cydrów British Cider Championships w Anglii nasze specjały: Cydr Lubelski Lodowy, Cydr Lubelski Niefiltrowany i Cydr Lubelski Antonówka Niefiltrowany uzyskały najwyższe wyróżnienia. I znów mamy wspólnie co świętować!
Słuchaj podcastu NowyMarketing
Tradycyjnie już Lubelskie Święto Młodego Cydru zainauguruje rozbicie beczki młodziaka. Jubileusz zobowiązuje. Z okazji 700-lecia Lublina będzie to aż 700-litrowa beczka. Czeka nas największy cydrowy toast w historii Lublina.
– Beczkę rozbijemy w sobotę 16 września w samo południe na Rynku Starego Miasta, by podobnie jak na Beaujolais Nouveau wspólnie spróbować, jak smakuje pierwszy cydr z tegorocznych zbiorów jabłek – zaprasza Robert Ogór.
Tegoroczny młodziak – Cydr Lubelski Młody Niefiltrowany 2017 – to urodzinowa edycja limitowana. Powstaje z siedmiu odmian jabłek z pierwszych sierpniowych zbiorów 2017: gala, delikates, piros, szampion, jonagored, golden, rubin. Każda odmiana symbolizuje jedno stulecie z historii Lublina.
– Różnorodność odmian jabłek pozwala stworzyć świeży, orzeźwiający cydr o intensywnie owocowym aromacie. To cydr niefiltrowany, który dzięki naturalnej fermentacji w niskiej temperaturze pokaże całe bogactwo smaku lubelskich jabłek. Delikatne musowanie podkreśla jego orzeźwiający charakter – zapowiada Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A.
Szukamy Mistrza Cydru
Lubelskie Święto Młodego Cydru to największa w Polsce degustacja cydrów. Wokół Trybunału stanie kilkadziesiąt cydrowo-jabłkowych stoisk. Będzie można spróbować najpopularniejszych polskich cydrów i tych mniejszych, rzemieślniczych. Po raz pierwszy wydarzeniu towarzyszy konkurs na domowy cydr „Mistrz Cydru 2017” dla cydrowników amatorów i producentów, którzy chcą pochwalić się swoimi eksperymentalnymi cydrami. W jury zasiądą: Prezes spółki Cydrownia JRBB Monika Bierwagen (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), Tomasz Piotrowski (Winicjatywa), Główny Technolog AMBRA Artur Dubaj (Cydr Lubelski), Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis. Zwycięzcę wybiorą podczas degustacji w ciemno.
– Chcemy promować polski cydr i pokazywać potencjał polskich jabłek. Wierzymy, że przyszłość całej kategorii zależy właśnie od jej różnorodności. To sadownicy, pasjonaci i producenci cydrów rzemieślniczych, stale udoskonalając swoje receptury i odważnie eksperymentując w mikroskali, będą odkrywać nowe kierunki rozwoju, nowe smaki i gatunki – podkreśla Tomasz Solis, Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników. – Mamy nadzieję, że za kilka lat lubelski konkurs Mistrz Cydru będzie tak popularny jak konkursy piw domowych.
Mistrz Cydru 2017 otrzyma nagrodę finansową i zaproszenie na warsztaty we wzorcowej cydrowni w Mikołajówce k. Kraśnika.
Wejdź go gry – cydr zbliża
Nagrody czekają na wszystkich uczestników Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Każdy, kto weźmie udział w całodziennej grze miejskiej „LUBELSKI – odkrywamy DNA miasta” ma szansę na Cydr Lubelski.
– Będziemy wspólnie poznawać miejskie DNA: odczytywać znaki, nazywać emocje, patrzeć
w przyszłość. Stworzymy ogromną plenerową Galerię Portretu mieszkańców miasta. Sprawdzimy się w roli słynnych lubelskich sztukmistrzów. Poszukamy koloru, który najlepiej oddaje emocje miasta i wspólnie z mieszkańcami wybierzemy ich ulubione zakątki miasta. Z okazji Święta każdy w Lublinie będzie mógł mieć własny pomnik – zapowiada Agata Domaradzka, Dyrektor Marketingu AMBRA S.A. – Chcemy inspirować do odkrywania Lublina i poznawania jego mieszkańców. Podczas Święta uruchomimy jubileuszową pocztę specjalną, by powrócić do starego, dobrego zwyczaju wysyłania pocztówek. Już dziś warto pomyśleć, jaką treść pozdrowień chcielibyśmy wysłać do nieznajomej osoby.
Zadania pojawią się w 10 różnych punktach miasta. Wieczorem zaś podczas finału ogólnopolskiej trasy koncertowej Cydr Lubelski Spragnieni Lata każdy będzie mógł spróbować odnaleźć w tłumie swoją pasującą połówkę jabłka i umówić się z nią na cydr. Na Błoniach pod Zamkiem zagrają Bovska, Iza Lach i Dwa Sławy oraz gość specjalny – O.S.T.R.
– Bo cydr zbliża i zachęca do spotkań. Widzimy się na Lubelskim Święcie Młodego Cydru – dodaje Agata Domaradzka.
Cydr Lubelski – lider na poziomie rozpoznawalności i zakupów w kategorii cydrów, mający ok. 50% udziałów w rynku, w ciągu zaledwie 4 lat stał się synonimem i wzorcem cydru w Polsce. Jego sukces tkwi w naturalnym procesie produkcji. Cydr Lubelski wytwarzany jest ze świeżo tłoczonego soku z polskich jabłek w procesie naturalnej fermentacji. Dzięki temu ma intensywny, orzeźwiający smak. Jest świeży, lekki, pełen przyjemnych, naturalnych bąbelków.