„Alcoholic Vodka” to produkt, który został wymyślony przez Johana Pihla i Magnusa Jakobssona, dwóch najczęściej nagradzanych szwedzkich dyrektorów kreatywnych z ponad 30-letnim doświadczeniem w pracy w branży reklamowej. Ich celem było sprawdzenie tego, czy marketing może być bardziej uczciwy. Mężczyźni zainspirowani opakowaniami wyrobów tytoniowych, na których znajdują się ostrzeżenia związane z ich szkodliwością, postanowili stworzyć produkt wysokoprocentowy z etykietą, na której znajdzie się lista chorób związana z nadmierną ilością spożywania alkoholu.
Zobacz również
Na etykiecie nie znajdziemy żadnych elementów promujących spożywanie alkoholu czy jego innych walorów. W zamian umieszczono na niej anatomiczny obraz ciała wyniszczonego przez alkohol oraz listę sześciu największych chorób wywołanych alkoholem – od uszkodzenia wątroby, po zaburzenia zdrowia psychicznego i choroby układu krążenia.
Na etapie kreowania produktu pojawiły się problemy. Pihl i Jakobsson nie byli pewni, czy produkt zostanie wyprodukowany i czy będzie mógł trafić do sprzedaży. Wyzwaniem było zarówno znalezienie gorzelni, która zgodziłaby się na promowanie szkodliwość alkoholu, ale także skłonienie kontrolowanych przez rząd szwedzkich sklepów monopolowych do zaopatrzenia w wódkę.
#PolecajkiNM cz. 32: czego szukaliśmy w Google’u, Kryzysometr 2024/25, rynek dóbr luksusowych w Polsce
Pierwsza partia 1000 butelek została już wyprzedana, choć produkt spotkał się z krytyką. Twórcom zarzucano, że chcą walczyć z problemem, sprzedając produkt, który go wywołuje. Nie mniej, pomysłodawcy tłumaczą to tym, że „Alcoholic Vodka” może pomóc zmienić postawy w środowisku, w którym spożywany jest alkohol, chociażby dzięki podjęciu dyskusji na jego temat.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
W planach jest również wypuszczenie na rynek bezalkoholowego piwa.
Czy marki powinny tworzyć przejrzysty marketing?
Twórcy „Alcoholic Vodka” są także zwolennikami podobnego podejścia w przypadku innych produktów zawierających szkodliwe składniki.
– Jeśli masz produkt zawierający dużo cukru, zacznij mówić o cukrze; jeśli masz produkt, który może uszkodzić, zacznij mówić o negatywnych skutkach ubocznych, ponieważ w końcu i tak cię to dopadnie – powiedział Johan Pihl.
Pihl przyznaje jednak, że znanym już markom może być trudno być tak uczciwym. Próbę „przejrzystości” podjęła Patagonia, która głośno zaczęła mówić o wszystkich elementach swojego łańcucha dostaw, jednak znalazła się w trudnej sytuacji po tym, jak Peta ujawniła złe traktowanie owiec przez firmę.
– Jednak nowsze marki powinny eksplorować ten rodzaj marketingu. To interesujący dylemat, nad którym marki powinny się zastanowić. Czy istnieją granice przejrzystości i jak zrównoważyć korzyści płynące z bycia uczciwym z potencjalną reakcją? Zalecamy, aby dostarczając swoim klientom dane o dużej wartości, pomóc ludziom stać się lepszymi w procesie decyzyjnym – dodał Pihl.
PS Doritos wypuści napój alkoholowy. Będzie miał smak serowych nachosów
Fani Doritos będą mogli spróbować czegoś zupełnie nowego. Marka zapowiedziała, że przy współpracy z firmą Empirical, stworzy alkohol o smaku serowych nachosów.
PS2 Kamil Gębski (Żubrówka): Alkohol to kategoria bardzo lokalna i zróżnicowana na różnych rynkach
O nowej komunikacji marki Żubrówka, z jakimi wyzwaniami mierzy się na co dzień czy o tym, jakie trendy pojawiają się na rynku alkoholi rozmawiamy z Kamilem Gębskim, Dyrektorem Marketingu w ramach biznesu Maspex Spirits (CEDC).