W odpowiedzi na stale rosnącą ilość odpadów oraz problem marnowania jedzenia, KFC w Singapurze nawiązało współpracę z Tria – producentem zrównoważonych artykułów spożywczych. W jednym z lokali sieci fast foodów w centrum handlowym Northpoint City w Singapurze zostały wprowadzone roślinne opakowania wykonane z mieszanki papieru oraz włókien kukurydzy lub trzciny cukrowej. Przez najbliższe sześć miesięcy zużyte pudełka będą trafiały do specjalnego zakładu, gdzie zostaną poddane recyklingowi.
Zobacz również
-
Hashtagi i zakupy: Jak social media rewolucjonizują e-commerce [WEBINAR]
-
#PrzeglądTygodnia [13-19.04]: polski sklep walczy z podróbkami, The Boring Phone, sztuka kamuflażu w kampanii PUMA, odświeżony design marki LEGO
-
#PolecajkiNM cz. 4: narzędzia pracy jutra, człowiek vs. AI, Mapa Trendów 2024, ranking blogów e-commerce 2024
Co istotne, specjalna komora fermentacyjna gromadzi zarówno opakowania, jak i resztki jedzenia, umożliwiając wspólne przetwarzanie obu produktów bez konieczności segregacji. Dzięki temu odpady zostają przekształcone w nawóz roślinny już w ciągu jednej doby. Jak podaje firma, z jednej tony odpadów będzie można uzyskać do 300 kg nawozu, a produkt końcowy zostanie wykorzystany do wsparcia krajowego rolnictwa.
– Dotąd żadna marka fast foodów na całym świecie nie zdołała zamknąć obiegu jednorazowych opakowań po żywności – czytamy we wspólnym komunikacie KFC Singapur i TRIA.
Firmy mają nadzieję, że po zakończonym pilotażu rozwiązanie zostanie rozszerzone na pozostałe punkty KFC, a także na inne globalne marki gastronomiczne, firmy cateringowe czy linie lotnicze.
#PolecajkiNM cz. 4: narzędzia pracy jutra, człowiek vs. AI, Mapa Trendów 2024, ranking blogów e-commerce 2024
PS
W kilku brytyjskich restauracjach klienci Burger King będą mogli wpłacić kaucję, aby skorzystać z kubka i pojemnika wielokrotnego użytku, zamiast używać jednorazowych opakowań.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
PS 2
„Jutro zależy od nas” to kampania McDonald’s promująca recykling opakowań. Dzięki odpowiedniej segregacji przetworzone pudełka wracają do restauracji m.in. w postaci ręczników papierowych.