TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

TikTok Ad Awards 2025

Ostatni dzwonek na zgłoszenia do konkursu TikTok Ad Awards CE 2025! Termin upływa 24 września br.

Zgłoś kampanię

KFC chce sprzedawać nuggetsy z kurczaka, które będą drukowane na biodrukarce 3D

KFC chce sprzedawać nuggetsy z kurczaka, które będą drukowane na biodrukarce 3D
KFC nawiązało współpracę z rosyjską firmą technologiczną 3D Bioprinting Solutions, w ramach której popularna sieć fast foodowa chce sprzedawać nuggetsy z kurczaka wydrukowane na biodrukarce 3D. W ten sposób marka chce walczyć ze zmianami klimatycznymi.
O autorze
1 min czytania 2020-07-23

Ostatnimi czasy wiele mówi się na temat negatywnego wpływu produkcji mięsa na nasze środowisko. W związku z tym wiele znanych firm szuka swego rodzaju alternatywnych sposobów na to, by dalej dostarczać swoim klientom wysokiej jakości potrawy, zarówno mięsne, jak i roślinne, jednocześnie zmniejszając emisję gazów cieplarnianych.

Przykładem tego jest chociażby Burger King, który planuje wprowadzić tzw. „ekowhoppera” – czyli specjalną wersję kultowego burgera składającego się z mięsa bydła, które było karmione trawą cytrynową. Badania przeprowadzone przez Narodowy Uniwersytet Autonomiczny Meksyku oraz Uniwersytet Kalifornijski w Davis pokazały bowiem, że dodawanie ok. 100 gramów liści trawy cytrynowej do codziennej diety krów pomaga uwalniać im nawet o 30% mniej metanu do atmosfery. 

Teraz na inny ciekawy pomysł wpadła sieć KFC. Marka nawiązała współpracę z rosyjską firmą technologiczną 3D Bioprinting Solutions, w ramach której zamierza oferować swoim klientom nuggetsy z kurczaka wyprodukowane w technologii druku 3D.

Rosyjska firma, mając do dyspozycji komórki drobiowe oraz roślinne, będzie „drukować” elementy, które swoją konsystencją i smakiem będą przypominały kawałki mięsa pochodzące od zwierząt. KFC natomiast dostarczy 3D Bioprinting Solutions składniki, takie jak panierka i przyprawy, co pozwoli na odtworzenie charakterystycznego smaku nuggetsów marki. 

LinkedIn logo
Na LinkedInie obserwuje nas ponad 100 tys. osób. Jesteś tam z nami?
Obserwuj

Powołując się na badanie przeprowadzone przez American Environmental Science and Technology Journal, przedstawiciele KFC zapewniają, że nowy proces produkcji mięsa z kurczaka przyczyni się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. 

Pierwsze testy „drukowanych” nuggetsów mają się odbyć jeszcze w tym roku w Moskwie. 

Słuchaj podcastu NowyMarketing

PS

NowyMarketing logo
Mamy newsletter, który rozwija marketing w Polsce. A Ty czytasz?
Rozwijaj się

W ramach promocji holenderskiej kampanii „Week Without Meat” rotterdamski lokal KFC przez cały tydzień serwował swoim klientom wyłącznie wegetariańskie dania.

PS2

W czerwcu 2019 roku KFC wprowadziło do swoich restauracji w Wielkiej Brytanii wegańskiego burgera o dość sugestywnej nazwie – „The Imposter”, czyli oszust. Zamiast tradycyjnego kotleta z kurczaka w potrawie znajdzie się tzw. quorn.