Sprawa o klasyfikację pieczywa Subway’a ciągnie się już dobre 14 lat. Początkowo, w 2006 roku, irlandzki sąd najniższej instancji nałożył na wyroby piekarnicze marki podatek w wysokości 9,2 procent – zdaniem sądu pieczywo sieci nie mogło być uznane za podstawowy artykuł spożywczy, który jest objęty zerową stawką VAT.
Właściciele firmy nie zgadzali się z tą decyzją i kilkukrotnie odwoływali się od niej – najpierw w Sądzie Apelacyjnym, a ostatnio w Sądzie Najwyższym. To właśnie tu padła oficjalna deklaracja.
Zobacz również
Skład pięciu sędziów orzekł, że pieczywo wykorzystywane w daniach Subway’a znacznie wykracza poza definicję chleba z 1972 roku, która mówi o tym, że waga składników takich jak cukier czy też tłuszcz nie może przekraczać 2% masy w cieście.
Jak bowiem wynika z analizy składu pieczywa serwowanego w Subway’u – ilość cukru wynosi nawet 10% całej masy. W związku z tym – jak oświadczył irlandzki sąd – wyroby piekarnicze marki nie mogą być uznane za podstawowy artykuł spożywczy.
Federalny Trybunał Sprawiedliwości w Karlsruhe orzekł, że jedyną marką, która może w Niemczech sprzedawać kwadratową tabliczkę czekolady jest Ritter Sport. Z tym faktem nie chciał się zgodzić koncern Mondelēz International, do którego należy Milka.
Słuchaj podcastu NowyMarketing
PS2
Dwuletni spór między McDonaldem a irlandzką siecią Supermac’s zakończył się na korzyść tej drugiej firmy – amerykański fast-food stracił wyłączność na używanie nazwy handlowej „Bic Mac” w Europie.
PS3
12 czerwca 2018 r. zapadł kontrowersyjny wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydany w sprawie C-163/16, zgodnie z którym znak towarowy przedstawiający kolor naniesiony na podeszwę buta może podlegać rejestracji oraz ochronie.